Op de koffie bij : Henk Hubers

Op zaterdag 27 februari 2016 gingen een aantal leden van onze vogelvereniging bij onze secretaris Henk Hubers op de koffie. Niet bij Henk thuis maar daar waar hij met zijn vogels kweekt. Dit deed hij altijd wel thuis maar sinds een tijdje heeft hij zijn hokken verhuisd naar de werkplaats van de nestkastengroep Zevenaar gelegen op de kinderboerderij Rosorum. Ik schat in dat zijn vrouw deze verhuizing niet heel erg vond.

Mensen zoals Henk zijn volgens mij redelijk zeldzaam aan het worden. Hij zet zich op vele fronten in bij diverse verenigingen. Chapeau daarvoor Henk! Ook toen er weer een nieuw bestuur bij de vogelvereniging moest worden gevormd was Henk toch weer bereid aan te sluiten en op een later moment toch weer het secretariaat op zich te nemen. Niet het makkelijkste klusje.

Bij de nestkastengroep is hij druk met bestuurswerk maar ook met het maken en hangen van nestkasten en alles wat daar bij komt kijken. Ook de tellingen en het schoonmaken en herstellen van de nestkasten behoort tot zijn activiteiten. Ook doet hij nog wat met bloemetjes en bijtjes maar dat moet u hem zelf maar eens vragen.

Henk had ons dus uitgenodigd op de kinderboerderij. De opkomst en het weer was goed. Geert Pleiter, Geert Keultjes, Wim Barten, Arjan Vreman, Nick Schild en Robin en Fedor waren aanwezig. Na een bakje koffie of een pakje capri-sun en een plak cake liet Henk ons eerst de buitenvolière zien. Deze volière zit vast aan de werkplaats en was bewoond door kwartels verschillende soorten duifjes, bourkes parkieten en zebravinkjes. Na de kweek fungeert deze volière ook als uitvlieghok voor de vogels van Henk, de jonge Rheinlanders. Dit is de soort die Henk met succes kweekt. Afgelopen regioshow heeft hij nog laten zien dat zijn eigen kweek niet de minste postuurvogels zijn.

Even wat informatie over de Rheinlander.

De Rheinländer is een vrij jong postuurkanarieras. De eerste vogels van dit ras werden in 1980 gecreëerd door Horst Noffke uit Duitsland. Hij begon toen met het kruisen van Glosters met Japan Hoso. In 1986 heeft hij deze vogels voor het eerst tentoongesteld in Emden. Het ras werd toen nog Eurasiër genoemd, wat de herkomst van de ouders weergaf (Gloster=Europa Japan Hoso=Azië). In 1993 werd het ras voor het eerst voorgesteld bij de COM, helaas zonder resultaat. In 2000 is opnieuw geprobeerd internationale erkenning te krijgen, deze procedure is nu nog niet afgesloten.

Opmerkingen Rheinländer
Een van de grootste problemen bij de keuring van de Rheinländer is de kuif, het niet aansluiten van de kuif in de nek en vooral het doorlopen van de kuifkleur in de nek is een fout. Bonte vogels worden niet gekeurd, maar het te ver doorlopen van de kuifkleur wordt alleen in zeer ernstige gevallen als bont aangemerkt, bij iets doorlopen wordt normaal gekeurd met overeenkomstige punten aftrek. Bij de gladkop-vorm moeten duidelijk wenkbrauwen aanwezig zijn.
De lichaamsvorm moet vrij slank zijn, waarbij de staart iets mag afhangen. De vogel mag echter geen duidelijke halve maan vorm tonen, terwijl ook een te gevuld lichaam een duidelijke fout is.
Vooral de houding moet goed opgericht zijn om elke overeenkomst met de Duitse kuifkanarie te vermijden.

Toen de werkplaats in want het windje van eind februari was niet erg aangenaam. In de werkplaats werd ondanks te temperatuur buiten flink gebroed. Natuurlijk stond er een kacheltje en was het licht opgevoerd. Henk heeft kleine houten kweekkooien waar de Rheinlanders zich kennelijk prima in thuis voelen want de nesten zaten overvol. Vooral Robin onze nieuwste jeugdlid keek zijn ogen uit. Bij bijna elk kweekkoppel lag een nest van 6 jongen. Geert heeft hier een aantal foto’s van gemaakt.

Henk had al een kweekrondje met zijn vogels “gedraaid” want hij had al een aantal zelfstandige jonge vogels apart zitten. Deze jonge vogels hebben nog niet de houding die ze straks op de tentoonstelling moeten laten zien. Maar daar gaat Henk wel voor zorgen.

Henk bedankt voor het ontvangen van onze leden en succes met de kweek van de jonge Rheinlanders op de komende shows aan het einde van het seizoen.

De volgende “op de koffie bij” zal zijn bij ……….PIET DEKKERS

Foto’s: Geert Keultjes

Verslag: Fedor van Battum

Geplaatst in Op de koffie bij.