Op de koffie bij : Jan Vreman

Wim Barten, Frans Kok, Geert Keultjes en Fedor van Battum gingen op zaterdag 28 februari 2015 in Zevenaar op de koffie bij Jan Vreman en zijn vrouw Ine. Tijdens de kopjes koffie en het daarbij behorende lekkers kwamen de bekende onderwerpen ter tafel. Levencyclus van vogels, antibiotica of niet, kweekresultaten, ontsnapte slimme vogels, beurzen, en lijnteelt, noem maar op. Ook oude bekenden en de bijbehorende verhalen werden veelal besproken. Nu was er alleen wat meer tijd en ruimte dan bij of na een vergadering.

De Jongen Teckels van een aantal weken oud vonden het bezoek wel gezellig en lieten regelmatig van zich horen.

Na twee uurtjes van gedachten te hebben gewisseld werd het toch wel tijd om de achtertuin in te gaan waar het voorjaarszonnetje al lekker op de vogels in de buitenvolière scheen.

Jan heeft het netjes voor elkaar met een aantal aluminium rennen aan elkaar gebouwd met daarvoor een sluis waardoor er in principe geen vogels meer kunnen ontsnappen! Of niet Jan?

In de afzonderlijke rennen zaten een aantal zeer mooi gekleurde vogels zoals de: Koningsparkieten, Prachtrosella`s, Cloncurryparkieten, Port lincon`s en roodvleugelparkieten. Schitterende vogels met mooie felle kleuren en in goede conditie. Zoals we het allemaal graag zien natuurlijk.

In een afzonderlijke gedeelte aan het huis heeft Jan een mooie binnenruimte met een heleboel zebravinken in diverse kleurslagen waarvan ik nu even niet meer weet welke het allemaal waren. U kunt het Jan vast vragen bij de volgende vergadering. De triple schiet me weer te binnen. Met deze vorm kun je de uitkomst moelijk voorspellen vertelde Jan. Geert Keultjes kon het niet laten en dook natuurlijk in de voertonnen. Hij had hier wel een idee over. Maar gelukkig zijn wel allemaal baas op het eigen hok en Geert heeft gelukkig dezelfde mening.

De zebravinken deden het prima want er zaten al een flink aantal jongen in de uitvliegruimte. Ook de nesten in de broedkooien waren goed bezet met eitjes en ook jongen. Wat meteen opviel was dat de zebravinkjongen zo onregelmatig uitkomen. Er lag toch al een flink jong tussen nog zes van die priegeleitjes.

De favoriete zebravink van Jan is de witte. En hij beloofd dat er een aantal te bewonderen zullen zijn op de regioshow dit jaar.

Jan en Ine bedankt voor de gastvrijheid en de rondleiding bij de mooie vogels.

De “Volgende Koffie bij” zal zijn bij Henk Christant.   

Foto`s : Geert Keultjes
verslag: Fedor van Battum

Geplaatst in Op de koffie bij.